Description : Description : Description : Description : Description : Description : Description : F:\Site\www.ludovictrarieux.org\img\fr1.gif

Description : Description : Description : Description : Description : Description : Description : F:\Site\www.ludovictrarieux.org\img\spanien.gif

Description : Description : Description : Description : Description : Description : Description : F:\Site\www.ludovictrarieux.org\img\it1.gif

 

Home

 

Ludovic Trarieux Internationale Mensenrechtenprijs 2018

Ludovic-Trarieux International-Human Rights Prize 2018

Prix International des Droits de l'Homme Ludovic-Trarieux 2018

Premio Internacional de Derechos Humanos Ludovic Trarieux 2018

Internationaler Ludovic-Trarieux-Menschenrechtspreis 2018

Premio Internazionale per i Diritti Umani Ludovic Trarieux 2018

Prêmio Internacional de Direitos Humanos Ludovic Trarieux 2018

 

Sinds 1984

 

“De award gegeven door advocaten

aan een advocaat

“El homenaje de abogados a un abogado

“L’hommage des avocats à un avocat ”

“The award given by lawyers to a lawyer”

 “Die Hommage von Anwälten zu einem Anwalt”

“L'omaggio degli avvocati ad un avvocato”

 

THE LUDOVIC-TRARIEUX PRIZE 1985 (PDF)

De XXII Ludovic Trarieux Internationale Mensenrechtenprijs 2018

    is door toegekend

aan de bekende Iraanse mensenrechtenadocaat

 

 

Home

 

Nasrin Sotoudeh

Ludovic Trarieux Internationale Mensenrechtenprijs 2018

 

Op 27 mei 2007, de jury van de Ludovic Trarieux mensenrechtenprijs ontmoetten elkaar in Pris vertegenwoordigen van Amsterdam bars, Bordeaux, Berlijn, Brussel, Luxemburg, Genève, Parijs in Rome, Union Internationale des Avocats (UIA), Mensenrechten Institut van Europese Bar (IDHAE) aangekondigd dat de prijs dit jaar wordt toegekend aan de bekende Iraanse mensenrechtenadocaat Nasrin Sotoudeh.

 

 De 55-jarige advocaat Nasrin Sotoudeh strijdt al haar hele leven voor mensenrechten in Iran. Ze stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte.

Nasrin Sotoudeh is voor de eerste keer gearresteerd op 4 september 2010. De oorspronkelijke straf was 11 jaar detentie, gevolgd door een 20 jarig beroepsverbod en een verbod het land te verlaten. Het Hof van Appel stelde haar veroordeling bij tot 6 jaar detentie en 10 jaar beroeps- en uitreisverbod. Zij is vrijgelaten op 18 september 2013 na 2/3 van haar straf te hebben uitgezeten. Ze zat drie jaar in de gevangenis. Ze heeft  de Sakharov Prijs in .In november 2013 organiseerde zij een sit-in buiten het gebouw van de Orde van Advocaten uit protest tegen haar 3-jarige beroepsverbod. Samen met andere advocaten slaagde zij erin een nieuwe advocatuurlicentie te verkrijgen.

Op 13 juni 2018 werd Nasrin Sotoudeh thuis in Teheran gearresteerd.   Nasrin Sotoudeh zou - bij verstek en zelfs zonder haar medeweten - zijn veroordeeld. Ze is overgebracht naar de Evin gevangenis in Teheran. Daar houdt Iran veel politieke gevangen vast, mensen die durven op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechten. De Evin gevangenis staat al decennia bekend om de vele martelingen, verkrachtingen en executies die er plaatsvinden.

 

In een van de dossiers zit een veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf die op 4 oktober 2016 in haar absentie is uitgesproken. Hierin ook diverse beschuldigingen zoals de organisatie van een sit-in protest buiten het gebouw van de Orde van Advocaten, het openen van een face-book pagina, het geven van interviews aan diverse media, het hebben van geheime vergaderingen met diplomaten van buitenlandse ambassades in Teheran, het lidmaatschap van LEGAM, het uitgeven van verklaringen ter verdediging van PMOI en Al-Qaida gelieerde veroordeelden en de deelname aan de Derwish opstanden.

Er is niet veel informatie beschikbaar over het tweede dossier, behalve de twee aanklachten over het verdedigen van vrouwen die hebben geprotesteerd tegen de verplichte hoofdbedekking en de aanklacht door de Officier van Justitie te Kashan. Het is advocaten niet toegestaan deel te nemen in de eerste stadia van vervolging in politieke rechtszaken, behalve de 20 advocaten die geautoriseerd zijn door het Hoofd van de Gerechtelijke Macht.  

 

 

 

Home

 

Deliberation Paris 2018

 

  JURY Members 2018

 

 

 

President

Bâtonnier Bertrand Favreau

 

Bastonário Guilherme Figueiredo

Bâtonnier Christian Charriere-Bournazel,

Bâtonnier Francis Teitgen, 

Bâtonnier Jean-Marie Burguburu,  

Bâtonnier Pierre Sculier, 

Bâtonnier Yves Oschinsky, 

Bâtonnier Bernard Quesnel

President Anton Giulio Lana; 

 Adrie van de Streek; 

Agaath S. Reijnders-Sluis; 

Brigitte Azema-Peyret, 

Laurence Azoux-Bacrie

Marie Berger,

Marie-France Guet,  

Nathalie Korchia,

Julie Goffin, 

Saskia Ditisheim, 

MM.

Carlos Fatàs Mosquera;  

Christophe Pettiti, 

Federico Cappelletti 

Francesco Rosi 

Frédéric Krenc, 

Hans Gaasbeek, 

Thierry Bontinck, 

Jean-Jacques Uettwiller

 

 

 

« De award gegeven door advocaten aan een advocaat »

 

De “International Human Rights Prize Ludovic-Trarieux” is in 1984 ingesteld en wordt toegekend aaneen advocaat, ongeacht nationaliteit of Balie, die in de uitoefening van de praktijk als advocaat dan wel middels andere activiteiten of zelfs door opofferingen, is opgekomen voor de verdediging van mensenrechten, zich sterk gemaakt heeft voor de rechten van de verdediging, de suprematie van het recht en gestreden heeft tegen racisme en intolerantie in welke vorm dan ook.

Het is de oudste en meest prestigieuze prijs die toegekend wordt aan een advocaat, die teruggrijpt op de boodschap van de Franse advocaat, Ludovic Trarieux, oprichter in 1898, ten tijde van de Dreyfus- affaire,  van de “Liga voor de Rechten van de Mens en Burger”:

 Het gaat niet alleen om de verdediging van de individuele zaak van één persoon, maar om het groter belang van de verdediging van het recht, de rechtvaardigheid en de menselijkheid. “

Een jaar na de instelling van de prijs, werd de eerste prijs op 27 maart 1985 toegekend aan Nelson Mandela, die dan al sinds 23 jaar gevangen zit in Zuid-Afrika.

De prijs werd uitgereikt aan zijn dochter, Zenani Mandela Dlamini, op 27 april 1985 in aanwezigheid van 40 voorzitters van Europese en Afrikaanse Balies.

Het was de eerste prijs die Mandela in Frankrijk ontving en de eerste prijs in de wereld die door advocaten aan een advocaat wordt gegeven.

Vijf jaar later, op 11 februari 1990, werd Nelson Mandela vrijgelaten. Vanaf die datum wordt de prijs opnieuw toegekend.

Sinds 2003 is de prijs uitgegroeid tot een jaarlijks eerbetoon van advocaten aan een advocaat van over de hele wereld.

In gezamenlijk overleg bepalen de Instituten voor de Mensenrechten van de Balies Bordeaux, Brussel en Parijs, de Unione forense per la tutela dei dititti delluomo (Rome), de Rechtsanwaltskammer de Berlin, de Balies van Amsterdam en Luxemburg, de Orde van Advocaten van Genève en de Union Internationale des Avocats (UIA) en het Institut des Droits de l ‘Homme des Avocats Européens (IDHAE)  aan welke advocaat de prijs wordt toegekend.

De uitreiking vindt bij toerbeurt plaats in één van de steden waar deze Balies of instituten gevestigd zijn.

 

1985: Nelson MANDELA (South Africa)

1992: Augusto ZÚÑIGA PAZ (Peru) †

1994: Jadranka CIGELJ (Bosnia-Herzegovina)

1996 Nejib HOSNI (Tunisia) and Dalila MEZIANE (Algeria).

1998 ZHOU Guoqiang (China)

2000 Esber YAGMURDERELI (Turkey)

2002 Mehrangiz KAR (Iran)

2003 Digna OCHOA and Bárbara ZAMORA (Mexico)

2004: Akhtam NAISSE (Syria)

2005: Henri BURIN DES ROZIERS (Brazil)

2006: Parvez IMROZ (India)

2007 : René GÓMEZ MANZANO (Cuba)

2008 : U AYE MYINT (Burma)

2009 : Beatrice MTETWA (Zimbabwe)

2010 : Karinna MOSKALENKO (Russia)

2011 : Fethi TERBIL (Libya)

2012 : Muharrem ERBEY (Turkey)

2013 : Vadim KURAMSHIN (Kazakhstan)

2014 : Mahienour el-MASSRY (Egypt)

2015 : Waleed Abu al-KHAIR (Saudi Arabia)

2016: WANG Yu (China)

2017: Mohammed al-Roken (United Arab Emirates)

 

 

Description : Home
BAR OF THE YEAR

 

 

haut de la page
Top of the page

 

Click here to close this window